Hvordan kan du handle trygt på nett og unngå å bli lurt? Her er sikkerhetssjef, Steingrim Soug, sine beste tips:

Sikkerhetssjef Steingrim Soug

Sjekk om nettbutikken er seriøs
Som hovedregel bør du alltid sjekke om nettbutikken du skal handle fra er seriøs. Er du usikker bør du heller lete etter det du vil ha i fysiske butikker.

Dersom butikken ikke finnes fysisk, eller du ikke kjenner til den fra før, er det lurt å sjekke andres erfaringer før du handler noe. Et Google-søk på nettbutikken du vurderer er ingen garanti, men kan gi deg en god indikasjon på om butikken er seriøs eller ikke. Får du ikke opp noen relevante treff er det ofte et tegn på at du skal være på vakt.

Sjekk nettadressen
Sjekk nettadressen for butikken du skal handle fra. På denne måten unngår du å handle fra en falsk butikk som utgir seg for å være den ekte. Handler du hos eksempelvis XXL skal nettadressen være xxl.no og ikke en variant av denne.

Husk også at falske nettbutikker legger inn elementer som får den til å fremstå ekte, for eksempel VISA-logo som sier «Verified by VISA». At VISA-logoen er lagt på nettsiden er ingen garanti for at nettbutikken er seriøs.

Vær kritisk til kundehistorier
Det finnes mange nettbutikker som selger finansielle produkter, slik som Binære Opsjoner eller Bitcoins. Disse har ofte skrytehistorier fra kunder som har tjent mange tusen kroner på kort tid – uten å ha gjort noe særlig. Ikke spesielt troverdig, eller hva? Det er lurt å være kritisk til kundehistorier som høres for gode ut til å være sanne.

Les vilkår og andre regler knyttet til kjøpet nøye
Planlegger du å kjøpe et produkt eller investere penger, bør du være obs på vilkårene, produktbeskrivelsene eller avgiftene knyttet til kjøpet.

Høye eller uforståelige avgifter, eller produktbeskrivelser som virker merkelige, er ofte et tegn på at du skal revurdere kjøpet eller investeringen. Spesielt plassering av penger innebærer høy risiko. Vi anbefaler at du i stedet oppsøker banken og/eller etablerte finansinstitusjoner for rådgivning omkring pengeplassering og investeringer.

Vær kritisk til høye rabatter
Mange useriøse butikker gir deg høy rabatt på kjente merkevarer, for eksempel 60 prosent på Nike-sko. Dette er svindel, og skoene du bestiller vil alltid være falske kopier. Noen ganger får du tilsendt piratkopiene, andre ganger får du ingenting. Formålet til nettbutikkene som gjør dette er ikke først og fremst å lure deg til å kjøpe falske sko, men å selge kortinformasjonen du la igjen til andre som driver kriminell virksomhet.

Sjekk også returordningen i nettbutikken du handler fra. Dersom nettbutikken ikke dekker returen kan det ofte være dyrt å returnere store og tunge gjenstander.

Benytt kredittkortet når du handler på nett
Som regel bør du alltid bruke kredittkortet når du handler på nett. Ved å bruke kredittkortet fremfor ditt vanlige bankkort er du ekstra forsikret på grunn av Finansavtaleloven §54b. I praksis betyr dette at dersom du ikke er grovt uaktsom når du netthandler, vil du i de aller fleste tilfeller få igjen pengene hvis du ikke får varen du har betalt for.

Les den lille skriften – og pass deg for løpende abonnement
Ingen selger en iPhone til 1 krone, i slike tilbud skjuler det seg nemlig abonnementsfeller. Hvis du kjøper en iPhone til 1 krone og tror du har gjort et engangskjøp, har du i realiteten forpliktet deg til et gjentagende kjøp – eller sagt på en annen måte: Et abonnement. Også i deltagelse i konkurranser på nett, er det lett å havne i et ufrivillig abonnement.

Tommelfingerregelen er at du alltid skal lese den lille skriften og være ekstra obs på tilbud som er unormalt lave.

Les også: Hva gjør du for å handle trygt på markedsplasser som FINN.no?