Svindelmetoder
Det er viktig å ha kunnskap om metodene kriminelle bruker for å kunne identifisere et svindelforsøk. Vi har samlet våre beste råd og tips til de ulike kjente svindelmetodene under - så du er bedre rustet til å oppdage om du er utsatt for svindel, og hva du bør gjøre hvis uhellet er ute.
Telefonfisking
Blir du ringt opp av banken og bedt om å oppgi kodene dine? Det er svindel. I filmen under forklarer vi hvordan du kan avsløre svindelen.
SMS-fisking
Får du sms fra banken og blir bedt om å oppgi kodene dine? Det er svindel. I filmen under forklarer vi hvordan du kan avsløre svindelen.
Falske lenker
Har du noen gang trykket på en lenke som ledet deg til en suspekt nettside? I videoen under får du informasjon om hvordan du kan sjekke om lenkene er falske.
Kjærlighetssvindel
Har du møtt den store kjærligheten på nettet? Det er kort vei fra kjærlighet til svik - ikke la deg lure!
Phishing
Har du mottatt melding som tar deg direkte til en innlogging? Her får du forklaring på hvordan du kan sjekke om det er en falsk melding eller ikke, og hvilke forhåndsregler du bør ta.
Telefonsvindel
Trodde du at kriminelle bare sender melding? Svindel skjer ofte på telefon, og det er ikke lenger bare fra utenlandske nummer. Sjekk hvilke forhåndsregler du bør ta.
Falske servicehenvendelser
Har du blitt oppringt av noen som skal løse et problem for deg som du ikke visste du hadde? Dette er oftest svindel - her får du tips om hvordan du bør forholde deg.
Falske investeringer
Har du fått tilbud om å investere sammen med noen du aldri har hørt om? Tilbud som virker for godt til å være sant er ofte det - spesielt hvis du blir lovet skyhøy avkastning.
Skumle vedlegg
Har du fått en faktura fra et firma du ikke husker å ha handlet med? Vær skeptisk, og ta dine forhåndsregler.
Skumle lenker
Trykker du på lenker i e-poster du ikke forventet å motta? Da øker risikoen for å bli svindlet.
Falske e-postadresser
Har du noen gang tenkt på at avsenderadressen kan være manipulert? Vi forklarer hvordan du avslører falske e-postadresser.
Direktørsvindel
Direktørsvindel er den svindelen de kriminelle tjener mest penger på. Vi tipser deg om to enkle forholdsregler, så du ikke blir en del av aFått opp en konkurranse i feeden din fra noen du aldri har hørt om? Sveip videre. Det kommer nye sjanser.
Falske konkurranser
Har du fått opp en konkurranse i sosiale medier, eller på e-post, fra noen du aldri har hørt om? Ikke trykk på lenker eller gi fra deg informasjon - det er mest sannsynlig svindel!
Utpressing
Har du mottatt en e-post med ubehagelige trusler og konsekvenser? Det høres verre ut enn det er - vi forklarer deg hvordan du skal gå frem.
Falske nettbanker
Har du mottatt en e-post med lenke til nettbanken? Dette vil vi aldri sende deg. Vi forklarer deg hvorfor du ikke skal klikke.
Muldyr
Hvis noen ber deg om å overføre penger på vegne av dem, er sjansen stor for at det dreier seg om kriminell aktivitet og hvitvasking.
Falske fakturaer
Har du mottatt en faktura fra et firma du ikke husker du har kjøpt fra? Her får du tips til hvordan du skal sjekke om fakturaen er falsk eller ikke.
Sosiale svindlere
Kjenner du egentlig personen som kontakter deg og ber om penger? Vi viser deg hvordan du kan hjelpe andre uten å skade deg selv.
Kortsvindel
Vet du hvordan du unngår kortsvindel? Lær hva du må følge med på for å ikke bli svindlet.
Falske nettbutikker
Det er store konsekvenser ved å handle i en falsk nettbutikk. Her får du vite hva du må være på vakt mot.